De gezondheidstuin Herba Sana opent GRATIS zijn deuren voor iedereen!

Gelieve wel de huidige wettelijke voorschriften voor openbare tuinen, parken, botanische tuinen enz. na te leven. Respecteer de vereiste veiligheidsafstand en gedraag u respectvol naar andere mensen en de natuur.

Herbasana covid pictos

Vanwege de huidige gezondheidscrisis heeft Laboratoires ORTIS besloten om in 2020 geen rondleidingen te organiseren, maar de tuin gratis toegankelijk te maken voor alle geïnteresseerden.
Tegelijkertijd gebruiken we dit "sabbatjaar" om onze tuin helemaal opnieuw in te richten en te renoveren, zodat deze in het volgende seizoen kan schitteren en zijn bezoekers kan verrassen. De toegangspoort is het hele seizoen geopend (weekdagen alsook ’s weekends, tot 30 september, van 8u30 's morgens tot 17u00 's avonds. Bezoekers hebben de mogelijkheid om de geneeskrachtige kruidentuin individueel of in kleine groepen te bezoeken en te verkennen.

Bedankt voor uw begrip. Wij wensen u nu al een verrijkend en ontspannend verblijf in de geneeskrachtige kruidentuin HERBA SANA.

Meer informatie: 080/44 00 55 of info@ortis.com

De legende van de anemoon

 

Op een dag viel Zefier – met een hart zo groot en ongrijpbaar als de wind – voor de charme van de nimf Anemoon. Flora verraste hen in hun liefdesspel en - razend - verjoeg ze de nimf naar het einde van de wereld. Maar haar parfum was zo sterk dat Zefier haar snel terugvond. Zijn opgewektheid wekte vermoedens op bij Flora die zich omvormde tot een zwaluw om hem discreet te volgen en het zeker te weten: Zefier had inderdaad Anemoon teruggevonden. Gekwetst in haar ijdelheid, was Flora zeer boos en vormde ze de nimf om tot een bloem en ontnam haar parfum zodat haar man haar nooit meer zou terugvinden. Sindsdien danst Anemoon op de wind en men zegt dat ze pas volledig geniet als er een lichte zefier waait…

Oranjebloesem, de bloem van het Huwelijk

 

De traditie die oranjebloesem met het huwelijk in verband brengt, dateert uit een oude mythologische legende. Men zegt daarin dat Zeus, de God der Goden, de God van het Geluk en de Rechtvaardigheid, oranjebloesem schonk aan zijn echtgenote Hera, godin van het Heilig Huwelijk, tijdens hun bruiloft. Naast zijn verleidelijk parfum, heeft oranjebloesem het bijzonder kenmerk om zowel bladeren, bloemen en vruchten te dragen. Zijn altijd groene bladeren symboliseren de levenslange liefde. Zijn witte en geparfumeerde bloemen symboliseren de zuiverheid van de verloofde, en zijn vruchten de hoop op een nakomeling.

De Roos, de bloem van de Liefde

 

Een legende vertelt dat Zefier, de westenwind, tot over zijn oren verliefd was op Flora, godin van de bloemen in de Griekse mythologie. Omdat hij niets anders wist om haar te verleiden, veranderde hij zich in een bloem die zo mooi was dat Flora, vervuld van liefde, hem een kus schonk. Deze bloem was de Roos. Zefier had eindelijk het hart van zijn geliefde gewonnen! Hij huwde haar en schonk haar het bloemenrijk als huwelijksgeschenk.