De legende van de anemoon

 

Op een dag viel Zefier – met een hart zo groot en ongrijpbaar als de wind – voor de charme van de nimf Anemoon. Flora verraste hen in hun liefdesspel en - razend - verjoeg ze de nimf naar het einde van de wereld. Maar haar parfum was zo sterk dat Zefier haar snel terugvond. Zijn opgewektheid wekte vermoedens op bij Flora die zich omvormde tot een zwaluw om hem discreet te volgen en het zeker te weten: Zefier had inderdaad Anemoon teruggevonden. Gekwetst in haar ijdelheid, was Flora zeer boos en vormde ze de nimf om tot een bloem en ontnam haar parfum zodat haar man haar nooit meer zou terugvinden. Sindsdien danst Anemoon op de wind en men zegt dat ze pas volledig geniet als er een lichte zefier waait…

Oranjebloesem, de bloem van het Huwelijk

 

De traditie die oranjebloesem met het huwelijk in verband brengt, dateert uit een oude mythologische legende. Men zegt daarin dat Zeus, de God der Goden, de God van het Geluk en de Rechtvaardigheid, oranjebloesem schonk aan zijn echtgenote Hera, godin van het Heilig Huwelijk, tijdens hun bruiloft. Naast zijn verleidelijk parfum, heeft oranjebloesem het bijzonder kenmerk om zowel bladeren, bloemen en vruchten te dragen. Zijn altijd groene bladeren symboliseren de levenslange liefde. Zijn witte en geparfumeerde bloemen symboliseren de zuiverheid van de verloofde, en zijn vruchten de hoop op een nakomeling.

De Roos, de bloem van de Liefde

 

Een legende vertelt dat Zefier, de westenwind, tot over zijn oren verliefd was op Flora, godin van de bloemen in de Griekse mythologie. Omdat hij niets anders wist om haar te verleiden, veranderde hij zich in een bloem die zo mooi was dat Flora, vervuld van liefde, hem een kus schonk. Deze bloem was de Roos. Zefier had eindelijk het hart van zijn geliefde gewonnen! Hij huwde haar en schonk haar het bloemenrijk als huwelijksgeschenk.