De gezondheidstuin Herba Sana opent GRATIS zijn deuren voor iedereen!

Gelieve wel de huidige wettelijke voorschriften voor openbare tuinen, parken, botanische tuinen enz. na te leven. Respecteer de vereiste veiligheidsafstand en gedraag u respectvol naar andere mensen en de natuur.

Herbasana covid pictos

Vanwege de huidige gezondheidscrisis heeft Laboratoires ORTIS besloten om in 2020 geen rondleidingen te organiseren, maar de tuin gratis toegankelijk te maken voor alle geïnteresseerden.
Tegelijkertijd gebruiken we dit "sabbatjaar" om onze tuin helemaal opnieuw in te richten en te renoveren, zodat deze in het volgende seizoen kan schitteren en zijn bezoekers kan verrassen. De toegangspoort is het hele seizoen geopend (weekdagen alsook ’s weekends, tot 30 september, van 8u30 's morgens tot 17u00 's avonds. Bezoekers hebben de mogelijkheid om de geneeskrachtige kruidentuin individueel of in kleine groepen te bezoeken en te verkennen.

Bedankt voor uw begrip. Wij wensen u nu al een verrijkend en ontspannend verblijf in de geneeskrachtige kruidentuin HERBA SANA.

Meer informatie: 080/44 00 55 of info@ortis.com

Het is temidden van de Hoge Venen – daar waar zuiverheid nog gelijkstaat met natuurlijk

Het is temidden van de Hoge Venen – daar waar zuiverheid nog gelijkstaat met natuurlijk – dat Herba Sana op 22 juni 2002 zijn deuren voor de eerste maal heeft geopend.

Op een terrein van 2 hectaren zijn 8000 m2 aangelegd met ongeveer 120 geneeskrachtige planten die per thema of per indicatie zijn gegroepeerd. De rest van het terrein bleef onaangeroerd om de bezoekers de mogelijkheid te geven de typische en buitengewone flora van de Hoge Venen te leren kennen – waarvan sommige uitstervende soorten gelukkig beschermd zijn.

Een groot publiek gevoelig maken voor de diversiteit, de rijkdom van de plantenwereld, voor al zijn krachten maar ook zijn kwetsbaarheid. Een deur openen naar de magische en boeiende wereld van de fytotherapie, terwijl we een didactische, wetenschappelijke en zeer rationele aanpak van deze discipline aanbieden. Dit zijn allemaal de motivaties van deze Gezondheidstuin…

Sinds 2015 hebben we, om ecologische en economische redenen, gekozen voor een gedifferentieerd beheer van de site. Alleen de Gezondheidstuin en de Herboristentuin (wandelwegen bedekt met grind) worden wekelijks handmatig schoongemaakt. De omgeving van de tuin (pad bedekt met kruiden) worden in een wilde toestand gelaten, zodat de natuur daar de volledige vrijheid krijgt.

Goed om te weten

Omwille van de hoogte van het Plateau van de Hoge Venen (late vrieskou), kunnen wij de eenjarige planten slechts eind mei planten. De ideale periode voor de tuinbezoeken is dus van begin juni tot eind september, met een bloeipiek van half juni tot eind juli.

TV spot